Smoky Joe, czyli Whisky Extra Stout

Dziś piwo premierowe, czyli nowość z browaru AleBrowar, którego nie muszę chyba przedstawiać. Whisky Extra stout – z dodatkiem słodów wędzonych szkockim torfem – Whisky malt . Reszta to: Pale Ale, pszeniczny i Carapils a także owies, palony jęczmień i czekoladowy pszeniczny. Chmielone Challengrem i Fuggles. Zapowiada się ciekawie.

smoky joe

Piana jest, nawet fajna, drobno-bąbelkowa, beżowa. Kolor mocno brązowy, pod światło z lekkimi bordowymi refleksami. Zapach słodki, zdominowany przez kawę. Wędzoności nie czuję na tym etapie. W smaku słodkie z lekką goryczą czekolady, zostawiające jakiś kwaśny posmak na koniec. Da się wyczuć nuty ziemi, chmielu, natomiast wędzonkę czuję w bardzo minimalnym stopniu. Gdzie ta 1/8 wędzonego słodu? Miał być dym, a tutaj zaledwie kadzidełko. Może to i dobrze w sumie, bo nie przepadam za takimi mocno wędzonymi (chyba że do dań z mięsa, to pasują idealnie). Ogólnie piwo mi smakuje, jest gładkie, lekkie, pijalne. Myślę, że jeszcze do niego wrócę raz, czy dwa.

Tutaj o innych ich piwach.

Browar: AleBrowar
Nazwa: Smoky Joe
Ekstrakt: 16 Plato
Alkohol: 6,2 %
IBU: 45
Ocena: 7,5/10 (fajny Stoucik)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Degustacje i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Smoky Joe, czyli Whisky Extra Stout

  1. maju83 pisze:

    Dzisiaj, je ztestuje. Etykieta najlepsza z najlepszych.

  2. Jacek pisze:

    Fajne mają te ety. Trafili nawet tutaj http://www.ohbeautifulbeer.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *