Zawiercie Czekoladowe – Stout z Browaru na Jurze

Miałem otworzyć wczoraj co innego, ale pod wieczór zachciało mi się Czekoladowego Zawiercia, którego jeszcze nie miałem okazji spróbować.
Piwo z Browaru Na Jurze, mieszczącego się w Zawierciu, gdzie kontraktuje też browar Pinta. Browar powstał w 1997 roku, na bazie dawnej Mleczarni. Posiada on własne ujęcie wody, jak podają na etykiecie – o idealnej dla człowieka proporcji wapnia do magnezu. (ciekawe co to za proporcja). Na kontrze podają też skład: słód jęczmienny, słody czekoladowe, chmiel aromatyczny i goryczkowy, drożdże. Zapowiada się nieźle, więc otwieram.

Zawiercie Czekoladowe

Piana beżowa, mizerna, szybko redukująca się do krążka, który jednak pozostaje. Kolor bardzo ciemny brąz, klarowne. W zapachu nuty słodkie, kawowo-czekoladowe. W smaku spora dawka goryczki, pochodząca od słodów palonych jak i od chmielu, nuty gorzkiej czekolady, kawy i lekka kwaskowość – jest dobrze. Pije się je lekko, chociaż wysycenie mogło by być deko mniejsze. Całkiem przyjemny Stout, zupełnie nie zrozumiałe dla mnie, czemu o tym nie wspominają. Czyżby liczyli na to, że czekolada ma lepsze wzięcie, a ludzie nie wiedzą co to Stout?  Mogę tylko polecić, szczególnie tym, co lubią takie czarne piwka.

Dziwne, ale browar nie ma swojej strony, jest natomiast info tutaj:
www.cechzawiercie.pl/firma.php?firma=2

Jednak jest strona 🙂
www.browarnajurze.pl

ew. fanpage:
www.facebook.com/jurajskie

Browar: Browar na Jurze
Nazwa: Zawiercie Czekoladowe
Ekstrakt: 13, 1 Plato
Alkohol: 5,6%
Ocena: 7/10 (przyjemny Stout)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Degustacje i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „Zawiercie Czekoladowe – Stout z Browaru na Jurze

  1. kuba pisze:

    Alez strona jest;) http://www.browarnajurze.pl. Pozdrawiam

  2. Rafał pisze:

    Ano faktycznie, dzięki;)

  3. Siemion pisze:

    A macie pewność, że to jest piwo górnej fermentacji? Jeśli nie, to tłumaczy, dlaczego nie chwalą się, że to stout. Pytam trochę z głupia frant, bo nie widziałem, co jest na etykiecie.

  4. Rafał pisze:

    To jest górnej fermentacji i to jest Stout..a nawet się dowiedziałem, że w następnej partii już nazwa Stout pojawi się na etykiecie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *