Barney Flats Oatmeal Stout – Anderson Valley Brewning Company

Dziś czas na stouta owsianego. Gatunek ten różni się od znanego Wam Guinnessa większą słodkością pochodzącą od słodów karmelowych oraz właśnie zastosowaniem owsa, który nadaje odczucie jedwabistości w ustach, ale też zapach i smak owsianki w zależności od ilości zasypu. Padło na piwo uwarzone w amerykańskim browarze Anderson Valley powstałym w 1987 roku nie gdzie indziej jak w Boonville w Californii.

anderson-valley-brewing-company

Buteleczka bardzo ładna. Niestety nie ma podanych żadnych informacji oprócz pojemności (ok. 0,35l) oraz tego ,że picie źle wpływa na jazdę samochodem. Aha, podali jeszcze na kontrze, w opisie piwa skład; słód pale ale, czekoladowy, caramel plus owies. Na stronie można jeszcze doczytać o dodaniu monachijskiego i palonego jęczmienia (no obowiązkowo!)  oraz chmieli columbus i northern brewer. IBU 14.

OatmealStout1

Po otwarciu zapach słodki, suszone owoce. Piana dobra jednak dość szybko opada. W smaku z początku kremowa kawowa czekolada ze śliwkami. Czuć lekką kwaskowatość od palonego jęczmienia. Finisz jednak jest słaby; popiołowaty, sprawia wrażenie osuszającego usta. Może to być ziemistość pochodząca od dużej ilości owsa, ale to tylko sugestia wyczytana w literaturze. Piwa dawno już nie ma, więc nie potwierdzę. Zdecydowanie psuje to ten trunek. Gdyby nie to, Barney Flats były piwem bardzo dobrym, a tak to jest tylko prawie niezłym.

Browar: Anderson Valley Brewing Co.
Nazwa: Barney Flats Oatmeal Stout
Ekstrakt: ???
Alkohol: 5,8 %
Ocena: 5,85/10 (prawie niezłe)

Anderson Valley Brewing Company

Ten wpis został opublikowany w kategorii Degustacje i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *